Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 18.05.2010
Tematica: dubla cetăţenie - minoritatea maghiară din România
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Adrian Cochino
Titlul articolului: Dubla cetăţenie maghiară inflamează Slovacia
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/dubla-cetatenie-maghiara-inflameaza-slovacia-895337.html


Intenţia viitorului guvern Fidesz de la Budapesta de a acorda cetăţenie ungară etnicilor maghiari care trăiesc în ţările vecine a ridicat la cote maxime tensiunea relaţiilor cu Bratislava.

După ce a rechemat ambasadorul de la Budapesta, premierul slovac Robert Fico a afirmat, luni, că va propune o lege prin care să-i fie retrasă cetăţenia slovacă oricărei persoane care solicită şi cetăţenia ungară, potrivit publicaţiei „politics.hu”.

Este o chestiune cu dublă implicaţie, simbolică şi electorală. În Ungaria, proiectul de lege privind acordarea dublei cetăţenii a fost depus luni de partidul de dreapta Fidesz, majoritar în parlament. Măsura, ce va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2011, vizează aproximativ 3,5 milioane de etnici maghiari care trăiesc în ţările vecine Ungariei, în România şi Slovacia, Serbia, Ucraina, Croaţia şi Austria.


Este mai mult decât o veche promisiune a partidului condus de populistul Viktor Orban, care va prelua funcţia de premier pe 28 mai. Este şi o posibilitate de a câştiga puncte electorale.

Subiectul maghiarilor care au trăit pe teritoriul „Ungariei Mari” e unul sensibil pentru toate grupările politice, dar în special pentru partidul radical Jobbik, care promite să facă presiuni din opoziţie.

Situaţia nu e foarte diferită la Bratislava. Declaraţiile nervoase ale populistului Fico, care a apreciat că legea dublei cetăţenii maghiare reprezintă un „risc de securitate” pentru Slovacia, vin în plină campanie electorală, înaintea legislativelor din 12 iunie. Partidul social-democrat al premierului speră să nu piardă procente în favoarea partenerului de guvernare, Partidul Naţional Slovac, cunoscut pentru poziţiile sale radicale antimaghiare.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.